Zóna pre zamestnancov
a študentov LF UK

PVP - Základy fyziologickej a klinickej výživy

Informácie o kurze a sylabus

Najbližší kurz sa otvára v zimnom semestri akademického roka 2024/25.

Na kurz sa môžete prihlásiť cez systém AIS2. Administratívne záležitosti a zápis do kurzu sú v kompetencii študijného oddelenia.

 

___________________________________________________________

Názov kurzu

Základy fyziologickej a klinickej výživy

 

Kontaktné informácie

Lektorka: doc. MUDr. Katarína Babinská, PhD., MSc.

Fyziologickú ústav LFUK, miestnosť 8, Sasinkova 2 prízemie

katarina.babinska@fmed.uniba.sk

MS Teams: babinska1@uniba.sk

 

Kurz zabezpečuje

Fyziologický ústav

Sasinkova 2,

813 72 Bratislava,

Prednosta ústavu: Prof. MUDr. Daniela Ostatníková, PhD

 

 

Informácie o kurze

Základy fyziologickej a klinickej výživy je povinne voliteľný predmet pre študentov 4. ročníka všeobecného lekárstva. Kurz je určený pre študentov Lekárskej fakulty študujúcich v slovenskom jazyku. Predpokladaný počet študentov v kurze: 8 – 20. Kurz prebieha v zimnom semestri a trvá 12 týždňov. Výučba bude prebiehať online podľa semestrálneho rozvrhu raz týždenne v trvaní 2 vyučovacích hodín (2 x 50 minút).

Na kurz sa môžete prihlásiť cez systém AIS2. Administratívne záležitosti a zápis do kurzu sú v kompetencii študijného oddelenia.

 

Online prístup do kurzu

Kurz bude prebiehať online cez MS Teams. Účastníci kurzu budú mať prístup k tímu „Výživa PVP LF 24/25“, ktorý bude platformou pre všetky aktivity kurzu (hodiny, prednášky, študijné materiály, zadávanie úloh, komunikácia študentov a lektora a pod.).

 

Stručný popis kurzu

Kurz je zameraný na výživu ako hlavný determinant ľudského zdravia a významný faktor v prevencii a liečbe rôznych zdravotných porúch na celom svete. Kurz nadväzuje na predchádzajúce vedomosti študentov zo základov výživy získané v povinných predmetoch, akými sú fyziológia, patofyziológia či biochémia. V kurze budú rozoberané najčastejšie zdravotné problémy súvisiace s výživou súčasnosti, s ktorými sa môže zdravotník v klinickej praxi stretnúť. Kurz rozvinie praktické zručnosti študentov pri poskytovaní výživového poradenstva týkajúceho sa príjmu živín, výberu potravín a stravovacích plánov. Budú sa analyzovať riziká a prínosy alternatívnych výživových prístupov. Kurz vyškolí študentov vo výbere informačných zdrojov. V diskusii budú zahrnuté medzinárodné súvislosti, geografické či regionálne špecifiká tém kurzu.

 

Po absolvovaní kurzu by ste mali byť vedieť

Vedomosti: Interpretovať vplyv zložiek potravy na funkcie organizmu a zdravie. Vysvetliť koncept nutričnej hodnoty potravín a výživy. Rozlišovať osobitosti nutričných nárokov špecifických skupín  (deti, gravidné ženy, seniori, pacienti a pod.). Vysvetliť úlohu výživy a jej zložiek v prevencii a liečbe porúch zdravia. Osvojiť si zásady klinickej výživy a diétneho systému, schopnosť aplikovať ich v klinických situáciách. Schopnosť analyzovať riziká a benefity alternatívnych spôsobov výživy. Zhodnotenie výživy pacienta a výživové poradenstvo – návrh odporúčaní pre pacienta.

Zručnosti:  Schopnosť analyzovať a zhodnotiť výživu jedinca. Zhodnotiť základné parametre stavu výživy jednotlivca. Poskytovať základné výživové poradenstvo na základe aktuálnych vedeckých poznatkov a odporúčaní, určiť energetickú potrebu jedinca a optimálne zastúpenie makronutrientov v strave. Navrhnúť nutričný plán/diétu pre zdravých ľudí i osoby so špeciálnymi nárokmi na výživu. Posúdiť benefity a potenciálne zdravotné riziká rôznych diétnych prístupov. Vyhodnotiť a vybrať relevantné zdroje nutričných informácií vo vedeckej a odbornej literatúre.

 

Hlavné vzdelávacie aktivity

Od účastníkov sa očakáva, že sa každý týždeň v čase podľa rozvrhu pripoja prostredníctvom MS Teams na výučbu.

 

Hodiny sú uvedené krátkou prednáškou lektorky. Na väčšinu hodín dostanú študenti zadaný prostredníctvom MS Teams článok na prečítanie súvisiaci s témou, niekedy aj niekoľko otázok na písomné zodpovedanie. Termín odovzdania písomného zadania je popoludní v deň vyučovania.

Od každého študenta sa očakáva spracovanie a prezentácia jednej témy, t.j. na jednej hodine odznejú 1-3 študentské prezentácie. Študenti sa prihlásia na tému, ktorú si vyberú zo zoznamu tém, ktoré im pripraví lektorka. Prezentácia je v rozsahu 10-15 minút (návod ako k prezentácii pristupovať bude zverejnený), po nej nasleduje diskusia k téme. Hodnotenie prezentácie je súčasťou výslednej známky predmetu.

Na väčšine hodín sa uskutočnia tímové aktivity. Študenti budú riešiť zadanie v 3-5 členných skupinách, následne bude nasledovať všeobecná diskusia celej skupiny. Plánuje sa formát hrania rolí, najmä na tréning zručností v poskytovaní nutričného poradenstva pacientom. 

Hodiny budú bohaté na diskusiu, očakáva sa, že sa do nich študenti zapoja v hojnom počte. Aktívna účasť v diskusiách predstavuje 25% výslednej známky.

V závere hodín lektorka spresnení program na nasledujúcu hodinu a témy, ktoré majú študenti odprezentovať.

 

Kritériá hodnotenia

Výsledná známka bude udelená na základe 3 súčastí

1. Účasť v diskusiách a riešení zadaní na hodinách: 25 %

Od študentov sa očakáva, že preukážu porozumenie tému a budú zdieľať svoje postrehy, názory a skúsenosti.

2. Prezentácia témy: 25 %

Každý študent si vyberie tému zo zoznamu tém súvisiacich s preberanou problematikou, pripraví si 10-15 minútovú prezentáciu, ktorú prednesie na hodine. Po prezentácii sa uskutoční diskusia k téme.

3. Záverečná písomná práca: 50%

Od študentov sa očakáva, že navrhnú leták s informáciami o stravovaní pre pacienta, pričom zohľadnia špecifiká krajiny ich pobytu (ich budúcich pacientov). Výber témy/ochorenia je na študentovi, je potrebné ho prediskutovať s vyučujúcim. Od študentov sa očakáva, že poskytnú sebareflexiu na spätnú väzbu vyučujúceho.

 

Hodnotenie – klasifikačná stupnica

Známka

Percento*

A

100 - 92

B

  91 - 84

C

  83 - 76

D

  75 - 68

E

  67 - 60

Fx

Menej ako 60

 Percentá sa zaokrúhľujú nahor, napr. 74,49 % sa zaokrúhli na 75 %.

  

Absencie a ich náhrady

Jedna absencia sa toleruje bez náhradu. Vyžaduje sa zaslanie písomnej úlohy pre túto triedu (ak je to potrebné). Ak je to možné, oznámte svoju neprítomnosť vopred. Toleruje sa ešte jedna absencia, vyžaduje sa nahradenie témy formou písomnej úlohy.

 

Etický kódex UK

Participanti kurzu dodržiavajú Etický kódex UK, slobodne vyjadrujú svoje odborné názory, ctia slobodu slova a kritického myslenia, slobodnú výmenu názorov a informácií.

https://uniba.sk/fileadmin/ruk/veda/Kriteria_ha

 

Online etiketa

Prosíme Vás:

- Na hodinu sa pripojte načas

- Počas diskusie majte zapnutú kameru, najmä ak sa aktívne zapájate.

- Ak práve nehovoríte, vypnite si mikrofón.

- Ak sa chcete zapojiť do diskusie, kliknite na tlačidlo „zdvihnúť ruku“. Lektorka Vám udelí slovo.

 

Predbežný program kurzu (zmeny sú vyhradené)

Dátum

Téma

1

Úvod

Výživa a informačné zdroje

2

Živiny, ich funkcie a ich správny výber

Tuky, sacharidy a proteíny vo výžive

Aký je optimálny príjem živín?

 

 

3

Živiny, ďalšie zložky výživy, ich funkcie a ich správny výber

Potravinová vláknina a črevná mikrobiota

Mikronutrienty, fytochemikálie a nutraceutiká

Doplnky výživy

4

Potravinové skupiny a správny výber potravín

Obilniny, mlieko a mliečne výrobky, ryby, zelenina a ovocie, strukoviny

Orechy a semená olejnatých plodín, fast food, nápoje

5

Správna výživa, výživa osôb so zvláštnymi nárokmi na výživu (deti, seniori, športovci, a pod.)

Súčasný pohľad na správny výživu

Súčasné trendy vo výžive – stravujú sa ľudia správne?

Vysoko spracované potraviny

Výživa osôb so zvláštnymi nárokmi na výživu

6

Diéty

Smoštúdium

Vegetariánska a vegánska výživa

7

Diéty

Ketogénna diéta. Intermittent fasting.

Nevedecké diéty. Paleo diéta. Surová strava.

Nemocničné diéty

8

Diéty

Energetické nároky organizmu a výpočet energetickej potreby.

Výživa v prevencií a liečbe chorôb

9

Diéty

Výživa a diabetes mellitus

Výživa v prevencii a liečbe kardiovaskulárnych chorôb

10

Diéty

Výživa a choroby tráviacej sústavy

Celiakia

11

Diéty

Potravinové alergie a intolerancie. Histamínová intolerancia.

Výživa a osteoporóza

Výživa a rakovina

Výživa a iné poruchy zdravia

12

Záver

Záverečné projekty

 

 

 

Literatúra o výžive

Študenti budú priebežne dostávať literatúru na preštudovanie k jednotlivým téma, najmä v forme vedeckých článkov.

Na prípravu na hodiny sa nevyžaduje učebnica. Kto má záujem hlbšie sa oboznámiť s problematikou  fyziologickej a klinickej výživy, informácie nájde v učebniciach:

Kohout, P. Klinická výživa. Praha: Galén, 2021, 944 s. ISBN: 978-80-7492-555-9

Sharma, S. a kol. Klinická výživa a dietologie v kostce. Praha: Grada, 2018, 240 s. ISBN 9788027102280.

Human Nutrition: 2020 Edition. Authors: University of Hawai‘i at Mānoa Food Science and Human Nutrition Program. Accessible on

pressbooks.oer.hawaii.edu/humannutrition2/